top of page

Berenfokkerij

Het Berkshire-varken is een van de oudste Engelse varkensrassen. Berkshires komen oorspronkelijk uit het Britse graafschap Berkshire. De varkens werden al driehonderd jaar geleden geprezen door de Engelse staatsman Oliver Cromwell, die schreef over de goede kwaliteit van hun vlees. Hij gebruikte de varkens om zijn leger van voedsel te voorzien. Later werd het ras populair onder de Engelse aristocratie, waaronder koningin Victoria. Zij was eigenaresse van de allerberoemdste Berkshire-beer: Ace of Spades, de eerste beer in het wereldwijd eerste stamboek voor varkens.

DoB Berenfokkerij.jpg

Berkshire varkens zijn grote varkens: de zeugen wegen gemiddeld 300 kilo en de beren 400. Ze hebben kort zwart haar, met witte haren op de pootjes, de snuit en het puntje van de staart. Het zwarte rasdier was bijna verdwenen. Er zijn er slechts 300 van over in Europa. De laatste 20 zeugen op het Europese vasteland zijn in 2002 door Kees naar Nederland gehaald. Met deze zeugen houdt hij de pure lijn in stand.

 

De beren die door Kees worden gefokt, worden op hun beurt op andere varkensboerderijen ingezet voor de fok van Duke of Berkshire® varkens. Dit is een kruising tussen een Berkshire beer en een witte zeug van het Engelse Large White-Landras-type. Deze kruising levert precies de optimale vet-vlees verhouding op.

Voor de fok van Duke of Berkshire® varkens werkt Kees nauw samen met Stefaan Lambrecht en zijn medewerkers van het Belgische familiebedrijf Danis en de Duitse varkensboeren Johannes Erchinger uit Leer in Ostfriesland en Jens van Bebber in Grafschaft Bentheim.

bottom of page