top of page

Mijn drijfveren

Kees1.png

Leuk dat je mijn website bezoekt! Mijn naam is Kees Scheepens. Mijn familie boert al 19 generaties lang in het Brabantse Best-Oirschot. Ik ben biologisch varkens- en rundveehouder, varkensdierenarts en wordt ook wel de ‘varkensfluisteraar’ genoemd, omdat ik gespecialiseerd ben in wat het natuurlijke gedrag van varkens is.

 

Tijdens de uitbraak van de varkenspest eind jaren ‘90 heb ik als veearts samen met mijn collega’s 130.000 gezonde biggen moeten euthanaseren. Dit in opdracht van de toenmalige minister van Landbouw. Ik was echter dierenarts geworden om dieren te genezen en niet om ze te doden, dat is beulswerk. Ik heb toen voor mezelf de conclusie getrokken dat ikzelf maar zeker ook onze maatschappij te ver was doorgeschoten in materialistisch denken ten nadele van de zwakkere, in dit geval het varken. Ik besloot daarom de rest van mijn leven te wijden aan de emancipatie van het varken. Ik ben dan ook van mening dat we in de veehouderij toe moeten naar ‘slim, slimmer, slimst’ in plaats van ‘groot, groter, grootst’. Het varken is nu juist het slímste landbouwhuisdier. Mijn varkens hebben sinds kort zelfs geleerd om het varkenstoilet te gebruiken: ze poepen op één plek in de stal en plassen op een andere plek. Op die manier komt er geen ammoniak vrij, wat grote milieuvoordelen heeft en ervoor zorgt dat de dieren zonder stank kunnen opgroeien.

Op mijn outdoor boerderij op het Landgoed ’s Heerenvijvers houd ik Duke of Berkshire® varkens, een eeuwenoud Engels varkensras dat ik voor uitsterven heb behoed door er juist mee te fokken. Het sappige, malse vlees geldt als de Rolls Royce onder het varkensvlees. In Japan is het Berkshire-varkensvlees bekend onder de naam Kurobuta en heeft het dezelfde reputatie als Wagyu bij het rundvlees. Een topproduct dus! De varkens leven jaarrond buiten, op wat ik mijn varkenscamping noem. Ze kunnen schuilen in kleine, mobiele ‘varkenshotelletjes’ en hebben hier alle ruimte voor hun natuurlijk gedrag. Puur varkensgeluk!

 

In enkele Brabantse natuurgebieden waaronder het Groene Woud lopen mijn Duke of Angus® runderen. Zij zijn van het natuurras Aberdeen Angus en zorgen hier voor natuurkernbegrazing, een toename van de biodiversiteit en een lekker stukje natuurvlees. En dit alles alleen door hun natuurlijk gedrag te vertonen. Kalfjes blijven minimaal zes maanden bij de koe.

 

Op deze website vind je meer informatie over alle onderwerpen waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Mocht je nog meer willen weten, kun je me altijd een mailtje sturen via de contactpagina.

Kees.jpg
bottom of page