top of page

Duke of Angus®

DoA 1.jpg

De Duke of Angus® runderen van Kees leven in vrijheid, het hele jaar door buiten, één met de natuur. Ze zijn het bewijs dat landbouw en natuur prima samengaan. De runderen vervullen een belangrijke functie in het natuurbeheer: het zijn eigenlijk CO2 neutrale grasmaaiers. Hun aanwezigheid zorgt voor een toename van de biodiversiteit doordat de runderen zélf kiezen waar, wat en hoe te grazen.

De dieren hebben ondertussen alle ruimte om te leven naar hun eigen geaardheid, zodat maximaal dierenwelzijn is gegarandeerd. De kalfjes blijven na hun geboorte gewoon bij de moeder. De dieren leven van gras. In de winter worden ze bijgevoerd met biologisch kuilvoer, maar ze krijgen geen granen. Ze eten natuurlijk voer en hun mest vervult weer een functie in de natuur: een gesloten kringloop.

De rundveehouderij van Kees is biologisch gecertificeerd. Kees fokt Angus runderen voor andere boeren, zoals Boerderie Bewust. Via hen biedt hij de lokale markt een lekker en eerlijk stukje natuurvlees. Door de marmering van het vlees is het heerlijk mals.

 

De Aberdeen Angus, een van oorsprong Schots rund, is als geen ander in staat om in onze droge, schrale natuurgebieden te floreren. Kees houdt zowel Red Angus als Black Angus runderen. Een grote kudde graast op de begrazingseenheid Banisveld in Boxtel. Daar wordt via een voorde, vroeger de oversteekplaats van vee, de natuur in de Kampina (eigendom van Natuurmonumenten) verbonden met de natuur in de Mortelen (eigendom van Brabants Landschap). De runderen lopen ook jaarrond buiten onder de televisietoren op de Grotelse Heide in Bakel.

DoA 2.png
Angus runderen aangeleverd door Kees.jpg
bottom of page